Хората, консумиращи повече плодове и зеленчуци, могат да се окажат дълголетници, сочи ново проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.


Всички представители от семейство Кръстоцветни, като броколи, зеле, карфиол и други са богати на витамин С, фибри и други хранителни вещества, полезни за здравето.
 

Редовната консумация на тези зеленчуци може да има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и други важни системи и функции в организма, казва ръководителят на изследването д-р Зианглан Джан.
 

Проучването е базирано на резултатите от анкетните отговори на близо 135 000 доброволци, в напреднала възраст от Шанхай, Китай. Участниците в проучването попълват въпросници, свързани с хранителните им навици и здравословното им състояние. Изследователите разделят доброволците в пет категории в зависимост от отговорите им.


Пет години след проучването, учените установяват, че 4% от възрастните доброволци са починали, а тези които консумират големи количества плодове и зеленчуци имат 15% по-големи шансове за дълголетие.
 


Резултатите от проучването са обещаващи, но те не доказват на 100%, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци задължително ще живеят по-дълго, казва д-р Лидия Базано, която не е участвала в изследването. Дълголетието е свързано и с много други фактори, като начин на живот, психическо състояние, фамилна анамнеза и други.


Въпреки това учените насърчават хората да ядат повече зеленчуци от семейството Кръстоцветни, което въпреки останалите пост фактори може да помогне за по-здравословния начин на живот, което от своя страна да увеличи шансовете за дълголетие.


Броколите, зелето и другите зеленчуци могат да се ядат под различна форма: на салата, задушени или като основно ястие. Вкусовите и полезни качества не се губят при готвенето.