Търсене в този блог

понеделник, 4 април 2016 г.

Зеленчуци на сач / vegetables clay pot







Наистина лесно и вкусно и здравословно. Моят сач си стои измит и подсушен, макар че четох че трябвало, само да се забърсва със салфетка след употреба. Не бих желала да рискувам да готвя в съд, който не е почистен добре, след предишното използване. Единствено не го накисвам в мивката, а докато е още топъл на котлона, сипвам вода за да омекнат остатъците и после го измивам добре с веро и го поставям наклонен да се отцеди от водата. Готвене на сач, ми е една от любимите кулинарни дейности. Вкусът е страхотен, ароматът невероятен, тъй като в началото на топлинната обработка, продуктите са в собствените си сокове, а след изпаряването им, те се запичат и добиват приятен препечен вид и вкус. За тази рецепта, през зимата и пролетта използвам готови замразени смеси от зеленчуци за тиган. Не ги размразявам, а направо ги изсипвам в нагорещения и намазан добре със зехтин сач. Необходими са около 10-15 минути и ястието е напълно готово. Обикновено в комплекта се съдържат: броколи, зелен боб, моркови, лук, предварително бланширани картофи и др, в зависимост от производителя. Калориите в 100 грама такива зеленчуци - 60. Ако се добави и зехтин - една лъжица е 90 калории. Така че, както се казва, напълно здравословно и диетично ястие.



Продукти:
400 гр замразени зеленчуци или пресни през лятото и есента
4 обелени и нарязани картофа 
2-3 с.л. зехтин
хималайска сол
млян черен пипер
пресован чесън
и др. подправки по желание



Приготвяне:

Сачът се слага на студен котлон и котлонът се загрява, но на не най-високата степен, за да има време зеленчуците да се обработят топлинно в глинения съд. Ако са замразени се изсипват  така, както са замразени, защото така се губят по-малко от хранителните им качества и второ, за да не омекнат при размразяването им. Пресните зеленчуци се измиват и нарязват, сачът се намазва с мазнината  и  нарязаните зеленчуци се слагат в загряния  глинен съд. Бъркат се внимателно около десетина минути, докато им изври отделения бульон и после леко се запичат в сача. Може да се поднесат със салата от пресни зеленчуци, ние предпочитаме, домати, краставици и зелена салата.
Да ви е сладко! :)



Още рецепти за ястия на сач:

Пилешко с гъби на сач тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/03/chicken-with-with-mushrooms-on-clay-sach.html




Бъркани яйца на сач тук:  http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/03/scrambled-eggs-in-clay-pot.html




Ястия в глинено гърне тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/cooking-rabbit-in-clay-pot.html




Вкусно и ефектно - запечено сирене във фолио тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/blog-post_21.html



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/