Зелето и броколите са източник на изключително полезни за здравето фитохимикали, витамини и минерали. Затова специалистите по хранене и диетология препоръчват зеленчуците да присъстват ежедневно в менюто ни.


Зелето има висока питателна ценност и има протективен ефект срещу някои видове рак, установяват изследвания. Благодарение на естествените съединения в своя състав, има положително влияние върху организма, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките.


Най-много антиоксиданти се откриват в броколите и цветното зеле, но и в листата на „обикновеното“ зеле има достатъчно полезни компоненти. Освен антиракови функции, всички видове зеле имат подсилващо имунитета действие.



Броколите съдържат 2 пъти повече витамин С от портокала и са богати на калций, както и на фибри, улесняващи дейността на стомаха. 


Неотдавна специалисти установиха, че броколите са източник на веществото сулфорафан, който има свойството да предпазва кожните клетки от UV-лъчите. Неговата роля е да увеличава нивото на защитен ензим в тези клетки. Макар и да са необходими дни, за да се осъществи, дори и след отмиване на втритото вещество, то продължава да действа.
 


За целите на изследването е направен опит с 16 доброволци, излагани на UV-лъчи, след което е измерена степента на зачервяване. Сравнени са участъци с втрит сулфорафан и без. Оказва се, че той намалява степента на еритема до 83%, но все пак в различна степен при различните хора. Тази разлика учените приписват на влиянието на генетичните фактори. Предстоят обаче още редица проучвания в тази област.