неделя, 24 октомври 2010 г.

Супа от броколи и сирене




    Преди време една моя читателка ми изпрати тази рецепта. Всеки,който обича броколи със сигурност много ще я хареса.Плътна и ароматна,тази прекрасна супа е истински балсам за небцето.Много благодаря на Светлето за това чудесно предложение.Светулче,не можах да се въздържа и реших да споделя твоята рецепта и с останалите си читатели.Нека и те и се насладят,както направих аз.Благодаря ти мила,супата наистина е великолепна.


Продукти

50г масло
1 малка главичка настърган лук
2 с.л.брашно
250мл течна готварска сметана
250мл прясно мляко
500мл пилешки или зеленчуков бульон
300г броколи
250г Чедър или друго ароматно твърдо сирене
сол,черен пипер и индийско орехче на вкус

Приготвяне

* Запържете лука с половината от маслото и го отделете настрана. Направете светла запръжка от останалото масло и брашното. Разредете с бульона като го сипвате постепенно и бъркате за да не се получат бучки.Налейте млякото и сметаната и варете 5 - 10 мин.

* Сипете в супата броколите,накъсани на малки розички и загасете котлона. Не ги варете за да останат леко твърди и да запазят цвета си.Добавете лука и настърганото сирене и бъркайте внимателно докато сиренето се стопи.Подправете със сол,пипер и индийско орехче.Поднесете супата с малко лимонов сок.

* Ако обичате броколите по-разварени тогава ти гответе няколко минути.Може да замените Чедъра с Пекорино,Грана,Пармиджано,Грюер или друго ароматно сирене.Гъстотата на супата преценете сами и съответно разредете или сгъстете по ваша преценка.Може да сложите и повече броколи или пък повече сирене. Аз поднесох супата с Ирландски соден хляб.Да ви е сладко.


7 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Йоли:)
    Поздравления и за Светлето.
    Моята подобна идея е за крем супа с ементал!
    А и с хляба става страхотно удоволствие и за душата!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли мила, преди няколко дена се прибрах след едномесечно отсъствие. Видях новите ти рецепти, но някога имам проблем с изпращането на коментар - не винаги се получава. Скоро ще опитам новата ти торта! Видях, че си решила да споделиш рецептата за супата с броколи. Радвам се, че ти е харесала и се надявам да се хареса и на всеки, който реши да я опита. Ти, разбира се, си написала по-ясна инструкция от мен и си дала алтернативни видове сирене.Снимката е чудесна, както винаги. Благодаря ти, Йоли! И на теб, Дани!
    Силна и топла прегръдка от мен!
    Светулка

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,благодаря ти.Но просто всички трябва да благодарим на Светлето за прекрасната супа.Светле ... прегръдка от мен,много,много топла.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Йоли. Комплименти за вкусните и много добре подбрани рецепти :) Всичко изглежда изискано, но и достъпно.
    Поздрави и поздравления :)
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Мария.Много си мила и се радвам,че ти харесват рецептите тук.А тази супичка наистина е чудна.Ще се радвам,ако я пробваш.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа, Йоли!

    Благодаря Ти за чудесната рецепта. Вчера приготвих супичката и стана страхотна. Аз не разполагах с сирената, които си изброила, но сложих накрая обикновен кашкавал и пак се получи много вкусно. Много ни хареса...Благодаря за чудесните рецепти, които споделяш с нас :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Много,много се радвам,че опита тази супа.И аз я намирам за чудесна.Правила съм я и с кашкавал,също става прекрасна.Благодаря ти и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване